LED PANELI PRIMJENA

LED paneli su odlična i učinkovita rasvjeta za svaki prostor. Idealna su zamjena za postojeće fluorescentne svjetiljke, koje osim što su neučinkovite, ne pružaju dovoljnu razinu rasvijetljenosti za ugodan boravak i rad.  Glavne prednosti njihova korištenja su niska potrošnja energije, dobra kvaliteta svjetla, te mogućnosti upravljanja. Njihova primjena najraširenija je u uredskim i poslovnim prostorima, ali s obzirom na široki izbor dimenzija i oblika, sve više pronalaze primjenu i u kućanstvima.
Prilikom odabira odgovarajućeg panela, prvo je bitno znati na koju vrstu stropa se ugrađuje. Ukoliko se radi o spuštenom stropu, preporuka je odabrati ugradne panele, koji će se svojim izgledom uklopiti u strop. Ukoliko se radi o betonskom stropu, radi lakše montaže, savjet za odabir je nadgradni panel. Ukoliko se želi dizajnerski oplemeniti prostor, savjetuje se opcija visećeg panela.
Snaga panela odabire se na temelju dimenzija prostora,  ovisno o tipu prostora, djelatnosti koja se u njemu odvija, te količini prirodnog svjetla. Današnji LED paneli imaju široki raspon snaga, a s različitim mogućnostima upravljanja, snagu je moguće prilagoditi ovisno o dobu dana, vremenu i aktivnosti.

Ukoliko je panel predviđen za urede i poslovne prostore, posebice ako se radi na računalu, bitno je voditi računa o faktoru bliještanja UGR (engl. Unified Glare Raiting). On predstavlja omjer između količine svjetla koju pruža sam izvor svjetlosti, te količine pozadinskog svjetla koju isti izvor stvara. Za uredske prostore preporuča se koristiti LED panele i svjetiljke sa UGR faktorom manjim od 16, kako bi se stvorilo ugodno okruženje, koje neće ometati radne aktivnosti i stvarati neugodno bliještanje.
Kada se bira boja svjetla LED panela, osim vlastite preferencije, svakako treba uzeti u obzir namjenu prostora, te ukoliko je riječ o poslovnom prostoru, ne zaboraviti na preporuku norme.
S obzirom da se najčešće toplija svjetlost ( oko 3000K), karakterizira kao smirujuća i oku ugodnija, te opuštajuća za oči i ljudski organizam, ova boja svjetla potiče ugodno i pozitivno raspoloženje, pa su svjetiljke s toplijom bojom svjetla preporuka su za kućanstva i domove.

Hladnije boje svjetla, sličnije dnevnoj svjetlosti ( oko 4000K) su preporuka za radne prostore, urede, škole, prodajne prostore, bolnice i sl., jer pomažu održati budnost i koncentraciju, te potiču veselije i aktivnije raspoloženje. Ova boja svjetla ne umara oči, omogućava precizniji i detaljniji rad i ugodnije radno okruženje.

Pogledajte našu ponudu LED panela i pronađite idealan panel za Vaše potrebe.