Metal halogena žarulja 10000K & 14000 & 20000K za rasvjetu akvarija i ribarenje

Današnje moderna tehnologija rasvjete omogućuje nam stvaranje prirodnih uvjeta na do nedavno nezamislivim mjestima. Jedno od zahtjevnijih područja je rasvjete akvarija ili rasvjeta kod profesionalnog ribarenja. Gledajući u povijest za privlačenje ribe i bolji ulov su se koristile različite tehnologije koje počinju od baklje, preko plinskih svjetiljaka, običnih žarulja, halogenih žarulja do najnovije tehnologije mealhalogenih žarulje visoke učinkovitosti (zovimo to klasična tehnologija) te tehnologije budućnosti bazirane na Led čipovima. Međutim postavlja se ključno pitanje koja je najbolja boja svjetla i naravno koja tehnologija nam omogućuje potrebnu boju svjetla. Kada govorimo o bijeloj boji najučinkovitija je boja sa 10000K ili više kelvina (K-mjerna jedinica boje svjetla) s obzirom da je dio ukupne energije bijele boje prisutan u plavom i zelenom spektru koji pogoduju vizualnim receptorima ribe. Naravno i snaga izvora ima ključnu uloga i općenito važi „što jači izvor više svjetla“.
Bijelu boju visokog temperaturnog indeksa možemo dobiti korištenjem specijalnih metalhalogenih žarulja Nepturion njemačkog proizvođača BLV, člana Ushio grupe (Japan). Žarulja Nepturion je izvorno namjenja za rasvjetu akvarija budući da simulira svjetlosne uvjete na dubini mora od 5 metara te osigurava optimalno korištenje rasvjetnog sustava. Zahvaljujući svojoj spektralnoj distribuciji dobivena svjetlost je vrlo slična sunčevoj svjetlosti sa dodatnom plavom komponentom čime se ugođaj promatranja podiže na višu razinu. Žarulje Nepturion osim velike sjajnosti karakterizira i bogatstvo kontrasta. Također je dokazano da u akvarijima potiču rast koralja.
Nepturion je posebno razvijen proizvod za uporabu u profesionalnim akvarijima, morskim akvarijima i bazenima.  
Međutim bitno je istaći da su se žarulje Nepturion od 10000K pokazale učinkovitije od klasičnih metalhalogenih žarulja za korištenje u reflektorima na ribaricama u Jadranu.
Širok raspon snaga i različitih grla omogućuje zamjenu klasičnih metalhalogenih žarulja u postojećim reflektorima bez potrebe za modifikacijama.  

Karakteristike i prednosti žarulje Nepturion u odnosu na klasične metalhalogene žarulje su:

  • Dobar uzvrat boje (Ra faktor)

  • Vrlo viska temperaturna boja 10.000K,14.000K, 20.000K

  • Dug životni vijek 4000 sati

  • Postojanost boje svjetla kroz životni vijek žarulje

  • Širok raspon snaga i modela od 150W, 250W,400W,1000W

  • Kompatibilne sa većinom reflektora