Blog LED rasvjeta

04.12.2017.

Svjetiljka za rasvjetu objekta, farbanje ili dekoraciju 

Arhitektonsko osvjetljenje je područje koje povezuje arhitekte, dizajnere i/ili inženjere elektrotehnike koji se bave dizajnom rasvjetnih sustava  i to uključujući prirodno i umjetno svjetlo.
Dizajn rasvjete zahtijeva razmatranje količine prisutne funkcionalne svjetlosti, potrošene energije, kao i estetskog izgleda kojega pruža sustav rasvjete. Kod nekih je prostora kao što su sportski objekti ili kirurške sale primarni zadatak osiguravanje odgovarajuće količine svjetla. Neke zgrade, kao što su skladišta i uredske zgrade, prvenstveno se fokusiraju na ​​smanjenje troškova i uštedu novca i to kroz energetsku učinkovitost sustava rasvjete. Kod ostalih građevina, poput kazališta, muzeja, spomenika i slično osim osiguranje svjetla i energetske učinkovitosti sustavi rasvjete imaju i funkciju ​​poboljšanje dizajna kroz oblik i boju svjetla, te povećavaju emocionalan utjecaj arhitekture na promatrača. Za svaku od primjena potrebno je odabrati adekvatan izvor svjetlosti. 

Nova LED svjetiljka BRICK je upravo idealna svjetiljka za arhitektonsku rasvjetu koja je ujedno i dobitnik prestižne nagrade  ‘PLSN Gold Star Product Award’ as 'Best new exterior archiectural light'

Više na : http://www.horfam.hr/hr/novosti

 

10.02.2017.
6 stvari koje treba znati o LED rasvjeti u skladištu

Energetska učinkovitost i vrijednosti uštede će svakako biti visoko na listi prioriteta, ali treba uzimati u obzir i buduće održavanje funkcionalnosti opreme na optimalnom nivou što je  obično logistička noćna mora.  Za LED izvore se čini da imaju rješenja za sve, stoga se  kod projektiranja rasvjete u skladištima i halama javljaju dodatni izazovi.

1.Montirati svjetiljke na točno određene pozicije
Ovo možda zvuči kao očita stvar, ali nove svjetiljke ne moraju uvijek ostati na postojećim pozicijama. S druge strane, svjetiljke koje su pozicionirane na vrhu police su beskorisne.  Stoga je  potrebno znati precizan raspored svjetiljaka i mogućnosti instalacija istih.Posljedica rasvjetnih tijela na krivim mjestima su loše postavljene instalacije rasvjete što dovodi do loše razine osvijetljenosti,  skupog i dugotrajnog održavanja te bespotrebnog  trošenja energije.  Ovo se ne odnosi samo na LED rasvjetu, međutim bitno je znati da LED rasvjeta tolerira samo manje greške  ili drugim riječima Led rasvjeta traži bolje pozicioniranje  u odnosu na HID (Metalhalogene svjetiljke) koje smo do sada koristili.

2.Provjeriti optiku LED sistema – odabrati optimalnu
Nove generacije high-bay svjetiljki omogućuju korištenje  više različitih optičkih sustava ovisno o potrebama.  Ako se odluči koristiti prednosti optike, potrebno  je odabrati pravu verziju. Općenito je jednostavnije rasvijetliti podne površine, dok je često za radnike (operativce) koji rade u proizvodnim halama i skladištima potrebna i vrlo dobra vertikalna rasvijetljenost.  Udovoljavanje ovim zahtjevima  je jedno od velikih poboljšanje koja su LED sustavi unijeli u industrijsku rasvjetu.
Tradicionalne high-bay svjetiljke obično koriste eliptične HID žarulje u simetričnim aluminijskim reflektorima koji daju široki snop,  dok glavne značajke LED high-bay svjetiljke variraju između velike izlazne snage centralnog modula unutar reflektora replicirajući tako učinke starije HID verzije, do podržavanja značajke linearne rasvijetljenosti uz asimetričnu distribuciju svjetla koja je pak pogodna za rasvjetljavanje vertikalnih površina.

3.Izbjeći bliještanje
LED sustavi ne rade kao konvencionalni HID izvori. Visok intenzitet točke svakog LED čipa može izazvati bliještanje i time stvoriti ozbiljan problem za sve radnike i operativce koje trebaju  gledati prema gore, direktno u izvor svjetla, tijekom obavljanja svog posla.  Ovo je tipičan problem za vozače viličara prilikom podizanja/spuštanja  proizvoda na visoke police (regale). Stoga je potrebno napraviti kompromis, trgovati,  između učinkovitosti svjetiljke i vizualne udobnosti.  LED high-bay rasvjetno tijelo može napraviti odličan svjetlosni efekt, ali se također možemo osloniti i na optičke kontrole kako bi se postigle te brojke.  Dobar svjetlosni sustav udovoljit će potrebama onih koji rade pod tim svjetiljkama, a to može „žrtvovati“ stupanj učinkovitosti.

4.Smanjenje rasvjete (dimmanje) kad je moguće
Tijekom dan postoji vrijeme kada nije potrebna 100%-na rasvijetljenost prostora.  LED rasvjeta je  učinkovita u svakom slučaju, ali to nije razlog da se ne koriste sve tehničke karakteristike LED izvora. Dok zatamnjenje (dimanje ili smanjenje snage) HID svjetiljaka nikada nije bila opcija, LED se može na vrlo jednostavan način smanjivati (prigušivati), čime se postižu i dodatne uštede. Kao jedna od opcija mogu se koristiti lokalizirani detektori prisutnosti kako bi se smanjila potrošnja energije kada se ne obavlja nikakva djelatnost na određenim područjima.

5.Potrebno je nadzirati sustav
Ako nemate neki softver za monitoring ili nadziranje, nećete imati informacije o tome kolika je učinkovitost instalacije. Stoga je uputno povezivanje  strategije kontrole rasvjete sa softverskim izvještajima kako bi dobili obavijesti o tome koliko dobro instalacija radi. Full-time analizu i izvješća rada rasvjetnog sustava  tijekom dužeg vremenskog razdoblja može donijeti velike prednosti , poglavito kada je u pitanju planiranje i preventivno održavanje.

6.Potrebno je planirati slijedeći korak u modernizaciji
Skladišta i proizvodne hale mogu raditi 24/7, a to znači da je životni vijek LED svjetiljaka, manji od 7 godina uz deklarirani radni vijek oko 50.000h. Stoga je bitno da korištena oprema može biti ponovno opremljena sa novim LED modulima i novim driverima. Procjena cijelo životnih troškova LED sustava trebala bi sadržavati  izjave odnosno upute proizvođača kada bi unutarnji dijelovi svjetiljke trebali biti zamIjenjeni novima. Iako je ovo relativno novo područje, i za proizvođače i za korisnike, i iako se naglasak stavlja na dug životni vijek LED sustava rasvjete, proći će još neko vrijeme kako bi se utvrdile činjenice o dugovječnosti LED-a kao izvora svjetla. Dakle LED izvor i napajanje ipak ne traju „zauvijek“ ali kućište (svjetiljka) bi moglo.

Više o ovoj temi možete pronaći na: http://luxreview.com/article/2016/05/bringing-led-hi-bay-lighting-to-warehousing

 

KAKO OSVIJETLITI SKLADIŠTE
Proizvodni pogoni,skladišta i distribucijski centri su mjesta koja sa pojavom učinkovitih izvora LED svjetla predstavljaju velik potencijal za uštedu. Svaki odgovoran menadžer nastojat će što više smanjiti troškove pa je modernizacija rasvjete, odnosno ugradnja Led svjetiljka logičan odabir. Međutim pri projektiranju i odabiru adekvatne opreme postoje neki važni čimbenici koji se ne smiju ignorirati, a za što naravno postoje i očiti razlozi.
Skladišta i logistički centri mogu biti vrlo velikih dimenzija. Uz redove sa policama i stalcima, obično imaju i područja pakiranja, te područja za utovar i istovar proizvoda. Otvorena područja, gdje se roba najčešće nalazi na paletama, skladišteni su na 1m – 1.5m visine, dok s druge strane police mogu biti na visinama 6m do 10m.
Po pitanju zahtjeva rasvijetljenosti skladišta i logističkih prostora, norma EN 12464 definira više nivoa rasvijetljenosti. Primjerice za prostor skladišta koji je stalno zauzet, odnosno na kojem se skladišti roba, gdje nije potrebna percepcija detalja, prosječna rasvijetljenost bi trebala iznositi oko 150-200lx. Hodnici i prolazi zahtijevaju rasvijetljenost 200lx. Vertikalna rasvijetljenost na police bi također trebala iznositi 200lx, na mjestima gdje je to moguće ispuniti. Iako se to obično ne spominje, ali  postizanje tog cilja na vertikalnoj površini u blizini poda je jako teško.

Kada se radi projekt rasvjete prostora, potrebno je uzet u obzir aktivnosti koje se obavljaju u tom prostoru. To se posebno odnosi na logističke centre gdje je većina zaposlenika aktivna i u stalnom pokretu, također  se druge osobe ne bi smjele kretati izvan radnih jedinica u dužem vremenskom periodu. Rasvijetljenost od 200lx je u pravilu dovoljna za opća kretanja, te za prostor slaganja, međutim ukoliko postoji potreba za čitanjem i pisanjem unutar radnih jedinica, rasvijetljenost bi trebala biti oko 300lx, dok je za preciznije poslove poput lemljenja, sastavljanja sitnijih dijelova ili očitavanje podataka zahtijevana rasvijetljenost  od 500lx.
Bitno je također napomenuti da bi svaki novi ili modernizirani Led sustav trebao imati mogućnost smanjenja snage ( dimanje) i trebao bi uključivati senzore pokreta. Korištenjem ovih sustava mogu se postići dodatne velike ušteda u potrošnji energije poglavito kod hodnika ili redova koji su van upotrebe.
Više o ovoj temi možete pronaći na: http://luxreview.com/design-clinic/2016/05/three-ways-to-light-warehouses-and-logistics-centres

 

Kako temperatura utječe na Led rasvjetu?
Općenito, hladniji okoliš, više svjetla iz LED-a izvora.  
Više temperature obično smanjuju količinu svjetla Led izvora. U toplijim područjima i na višim strujama, temperatura poluvodičkih elemenata se povećava. Svjetlo koje izlaz iz LED izvora sa konstantnom strujom se mijenja kao što se mijenja funkcija njegove temperature.  Slika prikazuje relativno izlazno svjetlo crvena, plava i fosfor koji se pretvaraju u bijele LED diode u funkciju temperature.
Ovisnost temperature je puno manja za InGaN LED diode (npr, plava, zelena, bijela) nego za AlGaInP LED dioda (na primjer, crvena i žuta). Neki proizvođači Led sustava (svjetiljke) ugrađuju poseban sklop koji prilagođava struju kroz LED I tako održavaju stalnu količinu izlaznog svjetla za razne temperaturama okoline.  Međutim to može dovesti do „overdriving“ LED diode, u nekim sustavima, za vrijeme dugačkih razdoblja visoke temperature okoline te se tako potencijalno skraćuje njihov vijek trajanja.
Većina LED proizvođači objavljuje krivulje za svoje proizvode slične onima na slici, stoga su precizne vrijednosti za različite proizvode drugačiji. Važno je imati na umu da mnogi od tih grafikona pokazuju svjetlo kao funkciju temperature spajanja, a ne sobne temperature. LED izvori rade u ambijentalnom okruženju na normalnoj sobnoj temperaturi (između 20 ° C i 25 ° C) pri čemu proizvođač preporučuje struje koje mogu imati mnogo veće temperature spoja ( 60 ° C do 80 ° C).  
Temperatura spoja je u funkciji odnosno na nju utjeće:
-Sobna temperature – temperature okoliša
-Struji kroz LED (napajanje)
-Količini topline koju preuzima (odvodi) materijalu I oko LED izvora.

Dugotrajna toplina dakle može značajno skratiti vijek trajanja mnogih LED sustava.  Viša temperatura okoline dovodi do viših temperatura razvoda, što može povećati brzinu raspadanja LED spojnih elemenata, što pak uzrokuje nepovratno smanjenje izlaznog  svjetla LED-a tijekom  duljeg perioda i to  bržim tempom nego radom na nižim temperaturama. (Izvor: Lighting Reserch Center).
Općenito gledajući projektant rasvjete ne moraju biti svjesni tih odnosa;  budući da proizvođač LED rasvjetnog  sustava treba ugraditi odgovarajući toplinski  filtar kao i druge kompenzacijske mehanizme. Proizvođači svjetiljaka koriste različite materijale, vode brigu o dizajnu tijela svjetiljke te na kraju testiraju i certificiraju svoje proizvode. Stoga jedino što trebaju osigurati su podaci korisnicima i projektantima o dozvoljenim radnim temperaturama unutar kojih se očekuje ​​prihvatljiv rad sustava odnosno svjetiljke.Kontroliranje temperature LED-a je, dakle, jedan od najvažnijih aspekata optimalne performanse LED sustava. Postavlja se stoga pitanje koje Led svjetiljke mogu optimalno radi na visokim ambijentalnim temperaturama kakve se javljanu u ponekim granama industrije (ljevaonice, kovačnice, sušare I dr). Industrijska LED svjetiljka Albeo ABR je serija proizvoda posebno dizajnirana za rad u uvjetima teške industrijske, odlikuje ju visok stupanje mehaničke zaštite IP66 te mogućnost optimalnog rada na visokim temperaturama do 65°C. 

 

Datum 31.10.2016.
Svaka djelatnost zahtijeva točno određenu boju svjetla. Znate li koja boja svjetla je Vama potrebna?
Kao što smo već govorili kod odabira i projektiranja rasvjete sa LED izvorima potrebno je koristiti boju svjetla odgovarajuće korelacije Temperature boje (CCT) te povesti računa o faktoru uzvrata boja odnosno Ra ili CRI faktoru.  Korelacija Temperatura boje (CCT) je mjera koja se odnosi na boju svjetlosnog izvora u usporedbi sa teorijskim crnim tijelom zagrijanim  do visokih temperatura (zagrijavanjem  tijelo prolazi kroz niz različitih boja).  
Color Rendering Index (CRI) je mjera koja pokazuje koliko će vjerno biti  predstavljena (reproducirana) boja osvijetljenog predmeta pod umjetnim izvorom svjetla u usporedbi s reprodukcijom boja na dnevnom svjetlu. CRI se mjeri na skali od 0 do 100, naravno kvalitetniji su Led izvori sa većim CRI faktorom. Tako se općenito za javnu rasvjetu koriste led čipovi (žarulje) sa Ra je >70, za opću rasvjetu Ra je 80-90, standardno su nam dostupne i Led žarulje sa Ra >95 koje se koriste na mjestima gdje je bitno što vjernije prikazati boju predmeta npr. u galerijama ili muzejima. Razvijeni su i Led izvori sa Ra>99  za koje se očekuje skora komercijalizacija.   
Samo široka ponuda proizvoda, različitih tehnologija i cjenovnih razreda, osigurati će zadovoljavanje svih zahtjeva korisnika

Datum 20.10.2016.
Trendovi u rasvjeti - kako napraviti optimalnu rasvjetu
Where Light Is Bright https://www.youtube.com/watch?v=N4o_wA1RSqo&feature=youtu.be

Kvalitetna rasvjeta podiže kvalitetu života, pruža sigurnost, povećava radnu produktivnost, smanjuje rizik ozljeda,  a uz sve to u urbanim područjima poboljšava sliku gradskih ulica i trgova. Stoga i dalje raste trend dizajniranja atraktivne i učinkovite gradske rasvjete kao i unutarnje i vanjske rasvjete na objektima u privatnom i državnom vlasništvu. Sve su brojni gradovi i općine koji prije same modernizacije izrađuju master ili osnovni plan gdje se javna i dekorativna rasvjeta stavljaju u funkciju indirektnog stvaranje prihoda, odnosno master planom se između ostalog usklađuju zahtjevi moderne rasvjete i turizma. Master planom se definiraju sustavi rasvjete i upravljanja, nivoi rasvijetljenosti, vrste svjetiljaka i boja svjetla i to na način da se može različitim grupama zgrada, spomenika ili specifičnih područja dodijeliti različite boje svijetla.  Na ovaj se način uzajamno razvija odnos između rasvjete, arhitekture i kvalitete života pri čemu estetski oblik ili individualni dizajn svjetiljke bitno poboljšavaju vizuru grada. Plan može sadržavati i planove modernizacije rasvjete škola, sportskih dvorana i slično. Planovi većine uspješno realiziranih  projekata modernizacije rasvjete bazirani su na slijedećim koracima:
Korak 1 - Odlučiti ima li LED rasvjete smisla za vašu lokalnu samoupravu
Korak 2 - Odrediti opseg i obuhvat projekta
Korak 3 - Odrediti izvor i način financiranja
Korak 4 – Napraviti detaljnu financijsku analizu
Korak 5 – Odlučiti dali će nova led rasvjeta biti kupljena sredstvima lokalne samouprave ili putem nekog oblika financiranja od strane izvođača (dobavljača)
Općenito govoreći najučinkovitiji način je da grad kupuje direktno i da zamjenu izvrši svojim resursima, međutim  neki gradovi, preferiraju jednostavnost na način da im jedan izvođač pruži cjelovito rješenje „ključ u ruke“  koji može uključivati ​​i financiranje. 
Korak 6 - Napraviti preliminarne tehničke specifikacije proizvoda kako bi suzio izbor i olakšalo odlučivanje
Korak 7 – Pozvati  proizvođače da predstave svoje proizvode (testiranje i vrednovanje tehničkih karakteristika)
Korak 8 – Testirati odabrana rasvjetna tijela u stvarnim uvjetima (potrebno je osigurati sredstva za uzorke)
Korak 9 – Provesti postupak javne nabave ili odabira na temelju sveobuhvatne tehničke dokumentacije (projekta) i to najbolje po principu ekonomski najpovoljnije ponude.
Korak 10- Implementirati projekt

Prilikom izrade planova savjetuje se povezivanje sa drugim lokalnim samoupravama koje su provele ili provode modernizaciju te timski rad odnosno uključivanje tehničkih i drugih stručnih osoba koje će svojim znanjem i iskustvom doprinijeti odabiru najoptimalnijeg modela za svakog investitora. Kvalitetno pripremljeni planovi štede vrijeme i financijska sredstva te smanjuju vrijeme realizacije projekta.
Obratite nam se s povjerenjem.

Trajnost LED rasvjete  (12.10.2016) 
Kada se prezentira Led rasvjeta jedna od najvažnijih prednosti koje se ističe uz manju snagu je trajnost ili životni vijek. Činjenica je da su LED žarulje dugotrajnije od ostalih tipova rasvjete i da imaju impresivan vijek trajanja od 50,000 radnih sati, često nailazimo na podatke o trajnosti i od 100.000 sati. Međutim jesmo li se ikada zapitali što stoji iza takvih podataka ili što se dešava se svijetlom tijekom životnog vijeka Led žarulje ili svjetiljke?
Sve na ovome svijetu pa i „famozne“ led žarulje ili Led svjetiljke su podložne starenju. Iako je problem isti za žarulje i svjetiljke, daljnje izlaganje ćemo posvetiti Led svjetiljkama budući da su mnogostruko skuplje od žarulje pa je važnije obratiti pažnju na kvalitetu proizvoda.
Generalno Led svjetiljke, za domaćinstvo, industriju ili javnu rasvjetu, se sastoje od Led čipa koji proizvodi svjetlost i elektroničke komponente ili nekog oblika napajanja (drivera).
Možete li pretpostaviti gdje je slabe točka? Da,napajanje ili driver.
Naime Led čip će tijekom vremena rada smanjivati svoj svjetlosni tok (količinu svjetla) koji proizvodi zbog starosti ali i zbog utjecaja drivera. Promjena je mala i kontinuirana pa je gotovo neprimjetna. Drugim riječima Led čip će svijetliti, možda samo tinjati, na kraju životnog vijeka samo je pitanje u kojem postotku u odnosu na početak rada. Nasuprot tome je trenutni prestanak rada za što je u pravilu krivo napajanje. Proizvođači svjetiljaka smanjivanje svjetlosnog toka prikazuju u tehničkim dokumentima preko LM faktora npr. LM L90(10K): > 64000 h. Bitno je naglasiti da postoje dvije tehnologije kod jedne se svjetlosni tok smanjuje ali snaga svjetiljke ostaje ista. Nasuprot tome neki proizvođači koriste i tzv. CLO funkciju gdje driver kontinuirano dodaje malo snage (daje gas) na led čip čime se održava konstantan svjetlosni tok ali s vremenom kontinuirano raste snaga. Obje tehnologije imaju prednosti i nedostatke.
Smanjenje svjetlosnog toka se uzima u obzir prilikom projektiranja javne rasvjete ili rasvjete u sportskom ili poslovnom objektu i to na način da se uzima „rezerva“ koja osigura potreban nivo rasvijetljenosti kako bi se  zadovoljila norma u cijelom životnom vijeku. Najčešće se uzima u obzir pad do nivoa od 80% nominalnog svjetlosnog toka. Primjera radi svjetiljke SLBT za javnu rasvjetu nakon 15 godina rada pada na 85%.
Renomirani proizvođači kvalitetu svojih proizvoda dokazuju certifikatima (ENEC) koji potvrđuju da proizvodi udovoljavaju svim normama i da su provedena sva tvornička testiranja komponenti i gotovih proizvoda kako bi se osigurale tehničke karakteristike pa i trajnost prema tehničkim specifikacijama.
Dakle kod izračuna uštede novih Led svjetiljaka ili žarulja u odnosu na staru tehnologiju koju mijenjamo potrebno je uzeti u obzir i brzinu smanjenja svjetlosnog toka. Pad ispod potrebnog nivoa rasvijetljenosti podrazumijeva novu modernizaciju a samim time i neplanirane troškove.

LED javna rasvjeta štedi energiju, ali što treba znati? (02.10.2016)
U posljednje vrijeme objavljuje se sve više tekstova o Led rasvjeti a posebno o štetnosti plavog svijetla koja se povezuje sa povećanim rizikom obolijevanja od raka. Zbog svojih prednosti Led rasvjeta postaje prvi izbor većine jedinica lokalne samouprave koje planiraju rekonstrukcije svoje javne rasvjete. Tri su osnovne prednosti:

1)            Poboljšana gradska rasvjeta (što se nesumnjivo postiže LED rasvjetom) povećava javnu sigurnost

2)            LED rasvjeta je energetski učinkovitija što donosi financijsku i ekološku prednost

3)            Duži životni vijek LED žarulje od ranijih natrijevih ili živinih žarulja

Kod odabira i projektiranja rasvjete sa LED izvorima potrebno je voditi računa o nekoliko elemenata. Prvo što ljudi primjećuju je boja svjetla.  Naime Led žarulje ili led svjetiljke su dostupne u različitim temperaturnim bojama u rasponu od „tople žute (np. 2700K)“ do „hladne plave(>6000K)“. Bitno je naglasiti da govorimo o bijeloj boji svjetla sa većim ili manjim udjelom žute ili plave boje pa od tuda dolazi i ovaj kolokvijalni izraz „žute“  ili „plave“ Led svjetlosti. Generalno vrijedi pravilo da su Led izvori sa više plavog spektra energetski učinkovitije i to za 10-15%, stoga i ne čudi da se više izabiru za gradsku rasvjetu. Za javnu rasvjetu se u pravilu koristi boja svjetla od 4000K sa tendencijom prelaska na 3000K.

Nažalost, prejaka izloženost „plavoj“ LED svjetlosti, prema nekim studijama, ima i svoju tamnu stranu. Naime, „plava“ LED rasvjeta može poremetiti prirodne dnevne ritmove ljudi i životinja. Izlaganje plavom svijetlu noću može dovesti do smanjenja lučenja melatonina koji kod ljudi utječe na regulaciju budnosti i sna, odnosno služi kao naš „unutrašnji sat“. Stoga je bitno da se stanovnici zaštite od izloženosti prejakog svijetla sa ulica i parkova.  Zbog navedenih razloga sve više se projektiraju i ugrađuju LED žarulje „žutog“ spektra, međutim tu se javlja problem manje učinkovitosti. Ovaj problem se djelomično kompenzira kvalitetnom optikom svjetiljke odnosno slanjem svjetlosti gdje je potrebno a sve kako bi se zadovoljile norme.  

Zanima nas Vaše mišljenje i iskustvo                                                                        .