Što treba znati o LED rasvjeti u skladištu ili dvorani- 6 bitnih stvari

Energetska učinkovitost i vrijednosti uštede će svakako biti visoko na listi prioriteta, ali treba uzimati u obzir i buduće održavanje funkcionalnosti opreme na optimalnom nivou što je  obično logistička noćna mora.  Za LED izvore se čini da imaju rješenja za sve, stoga se  kod projektiranja rasvjete u skladištima i halama javljaju dodatni izazovi.

1.Montirati svjetiljke na točno određene pozicije
Ovo možda zvuči kao očita stvar, ali nove svjetiljke ne moraju uvijek ostati na postojećim pozicijama. S druge strane, svjetiljke koje su pozicionirane na vrhu police su beskorisne.  Stoga je  potrebno znati precizan raspored svjetiljaka i mogućnosti instalacija istih.Posljedica rasvjetnih tijela na krivim mjestima su loše postavljene instalacije rasvjete što dovodi do loše razine osvijetljenosti,  skupog i dugotrajnog održavanja te bespotrebnog  trošenja energije.  Ovo se ne odnosi samo na LED rasvjetu, međutim bitno je znati da LED rasvjeta tolerira samo manje greške  ili drugim riječima Led rasvjeta traži bolje pozicioniranje  u odnosu na HID (Metalhalogene svjetiljke) koje smo do sada koristili.

2.Provjeriti optiku LED sistema – odabrati optimalnu
Nove generacije high-bay svjetiljki omogućuju korištenje  više različitih optičkih sustava ovisno o potrebama.  Ako se odluči koristiti prednosti optike, potrebno  je odabrati pravu verziju. Općenito je jednostavnije rasvijetliti podne površine, dok je često za radnike (operativce) koji rade u proizvodnim halama i skladištima potrebna i vrlo dobra vertikalna rasvijetljenost.  Udovoljavanje ovim zahtjevima  je jedno od velikih poboljšanje koja su LED sustavi unijeli u industrijsku rasvjetu.
Tradicionalne high-bay svjetiljke obično koriste eliptične HID žarulje u simetričnim aluminijskim reflektorima koji daju široki snop,  dok glavne značajke LED high-bay svjetiljke variraju između velike izlazne snage centralnog modula unutar reflektora replicirajući tako učinke starije HID verzije, do podržavanja značajke linearne rasvijetljenosti uz asimetričnu distribuciju svjetla koja je pak pogodna za rasvjetljavanje vertikalnih površina.

3.Izbjeći bliještanje
LED sustavi ne rade kao konvencionalni HID izvori. Visok intenzitet točke svakog LED čipa može izazvati bliještanje i time stvoriti ozbiljan problem za sve radnike i operativce koje trebaju  gledati prema gore, direktno u izvor svjetla, tijekom obavljanja svog posla.  Ovo je tipičan problem za vozače viličara prilikom podizanja/spuštanja  proizvoda na visoke police (regale). Stoga je potrebno napraviti kompromis, trgovati,  između učinkovitosti svjetiljke i vizualne udobnosti.  LED high-bay rasvjetno tijelo može napraviti odličan svjetlosni efekt, ali se također možemo osloniti i na optičke kontrole kako bi se postigle te brojke.  Dobar svjetlosni sustav udovoljit će potrebama onih koji rade pod tim svjetiljkama, a to može „žrtvovati“ stupanj učinkovitosti.

4.Smanjenje rasvjete (dimmanje) kad je moguće
Tijekom dan postoji vrijeme kada nije potrebna 100%-na rasvijetljenost prostora.  LED rasvjeta je  učinkovita u svakom slučaju, ali to nije razlog da se ne koriste sve tehničke karakteristike LED izvora. Dok zatamnjenje (dimanje ili smanjenje snage) HID svjetiljaka nikada nije bila opcija, LED se može na vrlo jednostavan način smanjivati (prigušivati), čime se postižu i dodatne uštede. Kao jedna od opcija mogu se koristiti lokalizirani detektori prisutnosti kako bi se smanjila potrošnja energije kada se ne obavlja nikakva djelatnost na određenim područjima.

5.Potrebno je nadzirati sustav
Ako nemate neki softver za monitoring ili nadziranje, nećete imati informacije o tome kolika je učinkovitost instalacije. Stoga je uputno povezivanje  strategije kontrole rasvjete sa softverskim izvještajima kako bi dobili obavijesti o tome koliko dobro instalacija radi. Full-time analizu i izvješća rada rasvjetnog sustava  tijekom dužeg vremenskog razdoblja može donijeti velike prednosti , poglavito kada je u pitanju planiranje i preventivno održavanje.

6.Potrebno je planirati slijedeći korak u modernizaciji
Skladišta i proizvodne hale mogu raditi 24/7, a to znači da je životni vijek LED svjetiljaka, manji od 7 godina uz deklarirani radni vijek oko 50.000h. Stoga je bitno da korištena oprema može biti ponovno opremljena sa novim LED modulima i novim driverima. Procjena cijelo životnih troškova LED sustava trebala bi sadržavati  izjave odnosno upute proizvođača kada bi unutarnji dijelovi svjetiljke trebali biti zamIjenjeni novima. Iako je ovo relativno novo područje, i za proizvođače i za korisnike, i iako se naglasak stavlja na dug životni vijek LED sustava rasvjete, proći će još neko vrijeme kako bi se utvrdile činjenice o dugovječnosti LED-a kao izvora svjetla. Dakle LED izvor i napajanje ipak ne traju „zauvijek“ ali kućište (svjetiljka) bi moglo.

Više o ovoj temi možete pronaći na: http://luxreview.com/article/2016/05/bringing-led-hi-bay-