Bluetooth low energy sustavi upravljanja unutarnjom i vanjskom rasvjetom

Bluetooth s niskom potrošnjom energije (Bluetooth Low Energy ili BLE) podskup je standarda Bluetooth v4.0. Ima potpuno novi stog protokola u odnosu na OSI sloj i orijentiran je na jednostavne veze u aplikacijama vrlo male snage (uređaji koji ovise o bateriji ili ćeliji). Među mogućnostima koje nudi ova tehnologija, jedna od njezinih najvećih prednosti leži u prihvaćanju današnjih velikih platformi kao što su IO, Android, Microsoft ili Linux i njihovoj kompatibilnosti s njima.
U svijetu javne rasvjete, sektori održavatelja objekata i proizvođači smatraju ovu tehnologiju privlačnom kako bi optimizirali svoje resurse i pronašli kanal za informacije i djelovanje na svakoj svjetlosnoj točki na jeftin način. 2017. godine, prema najnovijem ažuriranju BLE specifikacije, definiran je standardni model za sektor rasvjete. Model omogućuje definiranje poslužitelja i resursa  (atributa) koje oni izlažu definirani u dokumentu i prema skupu standardnih pravila koja jamče interoperabilnost između različitih aplikacija ili platformi.

Iz tog razloga, rješenja koja je ELT razvio na temelju BLE tehnologije za unutarnju rasvjetu (Upulse) i javnu rasvjetu (iMonitor), ne nude samo standardno rješenje, već idu korak dalje i nude širok raspon konfiguracija osvjetljenja.

Upulse je prvo od rješenja koje je razvio ELT. Riječ je o mobilnoj aplikaciji koja se temelji na operativnom sustavu Android koji omogućuje kontrolu, konfiguraciju i upravljanje ELT-ovim pokretačima unutarnjeg dometa koji uključuju BLE tehnologiju. Omogućuje jedinstvenu identifikaciju svakog uređaja, kao i generiranje grupa i scena koje omogućuju pridruživanje niza odabranih uređaja. Možete zatamniti, promijeniti temperaturu boje i stvoriti scene koje kombiniraju različite vrijednosti zatamnjenja i temperature koje će se pokretati neovisno. Na isti način, zahvaljujući U-Pulseu, možemo u potpunosti iskoristiti e-SMART tehnologiju koju je razvio ELT, tako da je moguće u stvarnom vremenu pratiti glavne varijable povezane s osvjetljenjem i potrošnjom energije, poput napona koji troši opterećenje, struja koju pruža driver, stanje električne mreže i njena RMS vrijednost ili temperatura driver, između ostalog.

Druga od tih aplikacija je iMonitor. To je aplikacija usmjerena na javnu rasvjetu koja omogućava upravljanje od točke do točke svakom svjetiljkom zahvaljujući tehnologiji BLE i e-SMART ugrađenim u ELT-ovu paletu iLCPRO upravljačkih programa. Kao i u U-Pulseu, u I-Monitoru je moguće konfigurirati svaku svjetlosnu točku promjenom parametara kao što su prigušeni ili profil osvjetljenja koji se izvodi. Na isti način, I-Monitor pruža mogućnost praćenja varijabli povezanih s potrošnjom energije u stvarnom vremenu kao što su snaga, mrežni napon itd. Profil osvjetljenja izvršit će se autonomno, a zahvaljujući tehnologiji e-SMART, profil do 9 različitih razina može se konfigurirati kako bi se postigla ušteda energije i time značajno smanjenje računa za električnu energiju.
I-Monitor postaje idealan alat za održavatelje i upravitelje instalacija javne rasvjete. Daljinski i bez potrebe za bilo kakvim fizičkim intervencijama, svaka svjetiljka može se nadzirati dobivanjem podataka o svom statusu i tako biti u mogućnosti programirati revizije svake instalacije na jednostavan i lagan način. 

Izvor: https://smart-lighting.es/bluetooth-low-energy/